© AC SCANMAC - info@AppleSupport.dk

Internettets historie


Sådan startede det


I USA fik man lige efter 2. verdenskrig den ide, at man ville opbygge et sikkert netværk, hvor militæret kunne udveksle informationer. Amerikanerne var simpelthen bange for at russiske atomvåben kunne ødelægge landets kommunikationssystem, og på den måde forhindre USA i at lave et modangreb. Internettet blev således udviklet, som en del af det amerikanske forsvarssystem under den kolde krig. Den kolde krig var den politiske magtkamp mellem kommunistiske og ikke-kommunistiske lande, der varede fra 1945 til 1989.


Det første internet blev lavet i 1960’erne, under navnet Arpanet. Dette netværk gav den amerikanske regering og militæret en mulighed for at udveksle informationer på en sikker måde. Forskere og universiteter, der samarbejdede med militæret blev efterhånden koblet på netværket, hvorefter nettets udbredelse voksede og var umuligt at stoppe.


Hvordan virker nettet


Internettet er kort sagt en masse computere, der er koblet sammen i et gigantisk netværk. I 1971 var Arpanettet bundet sammen af 15 store computere, der kaldes servere. I midten af 1980’erne var antallet af servere steget til 50.000. I 1999 var der mere end 1 million servere og antallet stiger fortsat. Disse servere virker som knudepunkter, hvor man kan koble sig på med sin egen computer.


For at få nettet til at fungere, har man opfundet en metode, som gør at computerne kan sende oplysninger til hinanden. Hver computer har ligeledes sin egen adresse, kaldet IP-adresse. Denne IP-adresse virker på samme måde som nummeret på en telefon, og sikrer at de oplysninger der sendes, også kommer frem til den rigtige computer.



World Wide Web


Den opfindelse der betød, at internettet virkelig udviklede sig, var da World Wide Web(WWW) blev opfundet af Tim Berners-Lee i 1989. Berners-Lee ville med WWW gøre det let at bevæge sig rundt på internettet. Folk skulle have mulighed for at kombinere deres viden, ved at kunne følge forbindelserne fra et emne til et andet emne, på en let og overskuelig måde.

World Wide Web fungerede ved hjælp af et hypertekst-program. På den måde skal man blot klikke på bestemte ord, der er fremhævet i et webdokument, for at kunne springe fra den ene webside til den anden. På World Wide Web kunne man desuden se billeder og høre lydgengivelser.


I 1991 blev World Wide Web frigivet af opfinderen, og op gennem 1990’erne blev hele verden erobret af internettet.

En lang række private firmaer og offentlige institutioner lavede deres egne hjemmesider på nettet i løbet af de første år.


I 1992 fandtes der 500.000 brugere af internettet over hele verden.


I 1994 åbnedes den første online-bank på internettet.

www.Lycos.com - en af de første søgemaskiner, ser dagens lys i 1994. En søgemaskine virker på den måde, at den afsøger internettet for steder med oplysninger om et emne. Denne afsøgning resulterer i en liste med hypertekst-forbindelser, der passer til emnet


I 1995 blev det muligt at høre direkte lydudsendelser på World Wide Web via programmet RealAdio.


I 1995 etableredes www.Jubii.dk - den første danske søgemaskine.


I 1996 blev AppleSupport  www.AC-ScanMac.dk oprettet. Den voksede hurtigt, og er i dag en side med AppleMuseum.dk samt AppleSupport.dk


I 1996 har 50 millioner mennesker adgang til nettet over hele verden. I Danmark har ca. 300.000 mennesker adgang til internettet.

Den danske regering afsætter 180 millioner til at oprette et landsdækkende skolenet. Det er meningen at alle skoler skal tilsluttes SkoDa inden år 2000 http://skoda.emu.dk


I 1997 blev det muligt at se videooptagelser live på World Wide Web ved hjælp af RealVideo.


I 1998 blev der sendt 3 trillioner e-mails. E-mail overtog mere og mere den funktion, som postvæsenet havde med at sende breve.


I 1998 blev søgemaskinen www.Google.com opfundet. Google voksede hurtigt, og er i dag den største søgemaskine i verden.


I 2000 åbnede folkebibliotekerne i Danmark det første fælles børnebibliotek på nettet, www.DotBot.dk.. Siden indeholder webguiden Kloge Åge.

Webguides opbygges af bibliotekarer, lærere eller andre, der afsøger internettet for links om forskellige emner. De bedste links om emnerne bliver udvalgt, og kommer med i en webguide.


I 2001 startede opbygningen af et fælles leksikon www.Wikipedia.org , hvor alle kan gå ind og skrive om de emner man interesserer sig for. Wikipedia er det bedste eksempel på Berners-Lees ide, med at internettet skal være helt åbent for kommunikation og deling af viden med alle. Vel at mærke, uden det koster noget at deltage.

En dansk udgave af Wikipedia startes i 2002,  http://da.wikipedia.org


I 2003 startede en amerikaner http://del.icio.us . Her kan alle gå ind og oprette sit eget sted med foretrukne sider, som man samtidig kan dele med andre. Endnu et eksempel på et sted, der er helt åbent for kommunikation og vidensdeling for alle.

På samme tid åbnedes www.flickr.com , hvor alle kan lægge billeder ind og dele dem med andre.


I 2006 er internettet vokset til et gigantisk verdensomspændende netværk, hvor man kan hente informationer i alle mulige former. Der er både kommercielle sider, hvor man skal betale for informationer, og der de gratis sider, som DotBot , Wikipedia og Flickr

I fremtiden vil vi se at internettet udvikles yderligere, sådan at flere informationer lægges ud på nettet. En helt flad bøjelig papirtynd computer er ved at blive udviklet. Hvis denne opfindelse bliver en succes, vil det blive en meget hård konkurrent til bøger og aviser.




Har du lyst til at læse mere om internettet, så prøv at læse:

Cyberspace af  David Jefferis – bogen står i gruppe 19.63 på biblioteket

Internet af Ian Graham – bogen står i gruppe 65.87 på biblioteket.